5 tips för att rädda din garderob

2022-10-20

Blås liv i din garderob igen

1. Städa upp och rensa ut

Har du, som så många andra, kläder som du aldrig använder? Växer också din hög med sovande skjortor? Då är det troligt att din garderob behöver en grundlig upprensning - och det finns inga ursäkter. Städa upp och rensa ut. Börja längst bak i garderoben och arbeta dig fram. Samla ihop de kläder du inte längre behöver i en påse och skänk dem till välgörenhet och kläd banker. Om du har en märkes vinterjacka som kostat dig en halv förmögenhet och du har svårt att kasta den, sälj den på en plattform som Depop, Trendsales eller Sellpy. Om du hittar en urtvättad T-shirt med hål under armarna måste du nog inse att du inte behöver den längre och att det är dags att göra dig av med den. Gamla, begagnade kläder har aldrig sett bra ut på någon och de tar bara upp plats. Jag är rädd att du måste acceptera att den gamla t-shirten är bättre lämpad som en städduk i garaget eller trasa i skrubben.

2. Let there be light!

Tycker du att det är svårt att tidigt på morgonen bestämma dig för vilken färg på t-shirten du ska ha på dig? Eller har du någonsin undrat var dina favoritbyxor har tagit vägen? Orsaken kan vara bristen på ljus i din garderob. Du kan enkelt hänga en led-sträng eller en lampa i garderobens ram genom att enkelt fästa den med tejp. Om du är mer händig än vi är så kan du också sätta upp en lampa som automatiskt tänds och släcks när du öppnar och stänger garderoben. Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är att hitta dina kläder nu plus att en liten skolåda av en garderob känns plötsligt mer som en lyxig ‘walk in closet’ med en automatiskt lampa.

3. Reparera dina kläder

Vi har alla varit med om det: en lite för vågad split på dansgolvet och dina favoritjeans har slitits sönder i sömmen. Låt inte det bli anledningen att dina favoritjeans förblir i garderoben. Ta nål och tråd och lär dig själv att laga ett hål med hjälp av Youtube-videor. Du kan ta för vana att göra detta med alla dina trasiga kläder, för en trasig knapp, en dragkedja som inte går att stänga eller ett litet hål behöver inte hindra dig från att använda dina favoritkläder. Tvärtom, ofta gillar du kläderna ännu mer efter att du har lagat dem. Om du inte är särskilt bekväm med att sy är det lättast att hitta en pålitlig skräddare eller fråga någon på loka kemtvätten. Då är dina kläder på god väg att återhämta sig och du tar även ett steg mot hållbarhet, för i stället för att bara köpa ett par nya byxor, skjortor eller jackor är det bättre för miljön att ta hand om dina gamla kläder än att köpa nya.

4. Hängades > Liggandes

En sak som du aldrig bör underskatta är galgar. Vi älskar dem eftersom de gör kläderna mindre skrynkliga och därför att klädhögar alltid är jobbiga. För när du tar fram något faller hela högen isär och vikningen börjar om igen. Ett tredje argument för galgar är att du kan planera dina outfits på galgen. Med dubbla galgar kan du hänga upp både en T-shirt och matchande byxor, vilket gör att du slipper stressen med att hitta en outfit på morgonen. En dubbel hängare rekommenderas faktiskt alltid, eftersom det inte bara är praktiskt utan också sparar mycket utrymme. Och det har vi alltid för lite av ;)

5. Skriv en önskelista

Nu när du har en överblick kan du bättre bedöma vad du har och vad du känner att du saknar. Det hårda arbetet med att städa upp måste ju belönas. Nu när du har gjort dig av med en massa kläder kanske du märker att urvalet har krympt lite, eller så har du haft några nya kläder i kikaren som nu får plats i din garderob. Vi rekommenderar att du skriver en önskelista över de saker du vill ha/saknar/behöver i din garderob. Nu när du kan fylla på din garderob rekommenderar vi att du investerar i basvaror av hög kvalitet. På så sätt kan du vara säker på att dina kläder inte går sönder så snabbt och att du kan njuta av dem längre. Vi kan definitivt hjälpa dig med det, kolla in våra samlingar här.